Geschiedenis Waasland-Beveren

Met de oprichting van Waasland-Beveren in mei 2010 werd het startschot gegeven van een nieuw project binnen het Wase voetballandschap. Iedereen die echt met het voetbal in het Waasland begaan is, beseft dat er aan schaalvergroting dient gedaan te worden.
Met respect voor ieders identiteit en verder bouwend op de sterktes van beide clubs, werd geijverd om deze nieuwe voetbalvereniging verder te professionaliseren om zo terug de stap naar de hoogste afdeling van het Belgische voetbal te kunnen maken. Naast deze eerste doelstelling is de toekomst van de voetballende jeugd in het Waasland een topprioriteit. Waasland-Beveren wil aanknopen met het verleden en opnieuw jeugdige talenten opsporen en opleiden tot volwaardige topspelers, zonder hierdoor het aspect van ‘sport enkel als vrijetijdsbesteding’ uit het oog te verliezen.
De thuishaven van dit ambitieuze project is de Freethiel, het prachtig vernieuwde stadion in Beveren. Samen met het Puyenbekestadion te Sint-Niklaas beschikt de fusieclub hiermee over een infrastructuur waar velen jaloers op zijn.

2010-2011

In het eerste seizoen van de fusieploeg gaat het sportief erg goed. Ze wordt eerste periodekampioen in tweede klasse en verzekert zich zo van de einderonde. Deze eindronde wordt een thriller. Bergen en Waasland-Beveren eindigden samen op de eerste plaats zodat een testmatch moest uitmaken wie naar eerste klasse mocht promoveren. Helaas wordt de match in de laatste minuten verloren.

2011-2012

Na de knappe vierde plaats van vorig seizoen en de net niet perfecte eindronde zijn vele ogen gericht op Waasland-Beveren. Dit seizoen blijkt dat het vorige geen toevalstreffer was.

Op 20 mei 2012 is de grote dag is aangebroken: Waasland-Beveren verzekert zich van de winst in de eindronde. W-B, gesteund door meer dan 3.000 supporters, speelt met 1-1 gelijk bij KV Oostende, terwijl Westerlo en Eupen ook gelijk speelden. Na het verlossende laatste fluitsignaal barste een groots feest los. Het veld wordt bestormd, de spelers letterlijk op handen gedragen. Later zet het feest zich verder op de markt in Beveren waar spelers en staf gehuldigd worden. Het bier is gratis en de opkomst enorm. Een grootse feestnacht wordt ingezet. Volgend seizoen speelt er weer een eersteklasser op de Freethiel.

2012-2013

Het behoud verzekeren is de eerste doelstelling voor Waasland-Beveren. Hiervoor heeft de club verschillende spelers aangetrokken met ervaring op het hoogste niveau, zoals Bas Sibum, Colin Coosemans, Karim Belhocine en Siebe Blondelle. Maar ook spelers als Kristof Snelders, Kristof Lardenoit en Jurgen Cavens kennen het klappen van de zweep in de Jupiler Pro League. Hun taak bestaat erin om rust in de ploeg te brengen en onervaren spelers te begeleiden. W-B redt zich door twee speeldagen voor het einde met 0-0 gelijk te spelen tegen Sporting Lokeren en beëindigt het seizoen uiteindelijk met 30 punten als dertiende.

Waasland-Beveren eindigde als 13e in de eindklassering met 30 punten.

2013-2014

Omdat Waasland-Beveren in zijn eerste seizoen in de Jupiler Pro League genoodzaakt was met veel eenjarige contracten te werken, ziet de kern voor het tweede seizoen in eerste klasse er grotendeels anders uit. W-B kent een moeilijk seizoen, maar weet zich na een trainerswissel en een spectaculaire eindsprint in de reguliere competitie op de laatste speeldag toch te verzekeren van het behoud en deelname aan Play-Off II.

Waasland-Beveren eindigde als 14e in de eindklassering met 31 punten.

Juni 2014

Waasland-Beveren komt naar buiten met een nieuwe, uniforme huisstijl die de professionalisering van de club moet benadrukken. Naast o.a. alle drukwerken, website en mascotte wordt ook een gloednieuw clublogo gepresenteerd en de nieuwe slogan ‘Verenigd in traditie’.

2014-2015

W-B ziet in het tussenseizoen enkele sterkhouders vertrekken en wordt door de media getipt als degradatiekandidaat. Onder trainer Ronny Van Geneugden en later Guido Brepoels slaagt W-B erin om het behoud te verzekeren, al is het op de valreep.

Waasland-Beveren eindigde als 14e in de eindklassering met 26 punten.

2015-2016

Een nieuwe technische staf, een grotendeels vernieuwde spelersgroep, een vernieuwde directie,… Er waait duidelijk een nieuwe wind op de Freethiel. De club werkt hard aan een verdere professionalisering en wil zowel sportief als extrasportief stappen zetten. Benieuwd wat de toekomst brengt!
Op 12 januari 2016 geeft voorzitter Jozef Van Remoortel de fakkel door aan Dirk Huyck, die tot dan ondervoorzitter was.

Waasland-Beveren eindigde als 12e in de eindklassering met 33 punten.

2016-2017

Waasland-Beveren begon aan het tweede seizoen met Stijn Vreven als hoofdtrainer. De Limburger leverde in zijn eerste seizoen goed werk. Een goede groep met een toffe teamspirit. Dit seizoen begon echter heel moeilijk. De magie tussen de groep en trainer was uitgewerkt. Cedomir Janevski nam de fakkel over na nieuwjaar blies nieuw leven in de groep.

Waasland-Beveren eindigde als 14e in de eindklassering met 30 punten.

2017-2018

Philippe Clement streek neer op de Freethiel. Hij verbaasde vriend en vijand met een positieve manier van voetballen op de Freethiel. Waasland-Beveren werd zowaar de revelatie van de eerste seizoenshelft. Ryota Morioka was dé man van de competitie. Dat zagen ook de topploegen in België. Philippe Clement werd nog voor de jaarwisseling weggeplukt door KRC Genk, Ryota Morioka in de wintermercato door Anderlecht. De tweede seizoenshelft verliep iets minder vlot, maar toch was het een mooi seizoen zonder zorgen. Waasland-Beveren maakte reclame voor het voetbal.

Waasland-Beveren eindigde als 12e in de eindklassering met 35 punten.

2018-2019

Waasland-Beveren begon aan het seizoen met een nieuwe coach Yannick Ferrera. Hij kende helaas een moeizame start. Pas op speeldag 10 werd een eerste maal gewonnen op het veld van Moeskroen (0-3). Vijf speeldagen later, zonder nieuwe overwinning, werd de samenwerking met Yannick Ferrera verbroken. De Bosniër Adnan Čustović nam de fakkel over. Met een negen op negen tegen Club Brugge, R Antwerp FC en Sporting Lokeren werden meteen grote stappen gezet richting behoud. Het was uitgerekend buur Sporting Lokeren dat op het einde van het seizoen moest degraderen naar 1B.

Waasland-Beveren eindigde als 15e in de eindklassering met 27 punten.

2019-2020

Waasland-Beveren kent een moeilijk tussenseizoen en voorbereiding op het nieuwe seizoen. De zaak Propere Handen blijft lange tijd hangen als een Zwaard van Damocles boven het hoofd van de club. Enkele bestuurders van Waasland-Beveren werden beticht van medewerking aan matchfixing. Uiteindelijk werd onze club over de ganse lijn door het BAS (Belgisch Arbitragehof voor de Sport) vrijgesproken in de matchfixingzaak. Desondanks leed onze club grote imagoschade en werd de voorbereiding op het nieuwe seizoen volledig verstoord.

Adnan Čustović, die in het seizoen ’18-’19 W-B in eerste kon houden begon aan het seizoen als T1. Na vijf speeldagen, waarvan vier nederlagen en amper één gelijkspel, werd de sympathieke Bosniër aan de deur gezet. De Fransman Arnauld Mercier werd aangesteld als de nieuwe hoofdcoach. Met drie overwinningen op rij, een 14e plaats en tien punten voorsprong op hekkensluiter Cercle Brugge leek hij, met nog zeven wedstrijden op de kalender, geel-blauw opnieuw een verlengd verblijf in de hoogste afdeling te schenken. De onwaarschijnlijke remonte van concurrent Cercle Brugge en het falen van Waasland-Beveren zorgde ervoor dat Waasland-Beveren op speeldag 27 op de zestiende plaats terechtkwamen. Om een schokeffect te creëren werd Mercier op drie speeldagen van het einde ontslagen en vervangen door Dirk Geeraerd.

Zijn eerste wedstrijd verloor Geeraerd kansloos op eigen veld tegen RSC Anderlecht. Op de voorlaatste speeldag verdronken onze Leeuwen op Moeskroense bodem helemaal na een nieuwe 1-0 nederlaag. Door het falen van een andere concurrent KV Oostende had geel en blauw op de allerlaatste speeldag alsnog de mogelijkheid om een langer verblijf in 1A af te dwingen. Het moest dan thuis winnen van AA Gent en KVO mocht zelf niet winnen op Cercle Brugge. Corona, dat ondertussen heel België en met uitbreiding de hele wereld in de greep had, zorgde ervoor dat de laatste speeldag niet kon plaatsvinden dat weekend.

In maart 2020 werd de logische beslissing gemaakt dat het seizoen 2019-2020 niet meer zal afgewerkt worden. In mei 2020 werd door een stemming door alle clubs van de Pro League beslist dat de laatste in de stand – op dat moment dus Waasland-Beveren – moest degraderen naar 1B. Waasland-Beveren liet zich deze onterechte beslissing niet opdringen. Via het BAS kreeg Waasland-Beveren opnieuw haar gelijk en mocht het alsnog in 1A uitkomen voor het seizoen 2020-2021.

Geen officiële eindklassering dus voor het seizoen 2019-2020.

2020-2021

In juni stellen de Waaslanders met Nicky Hayen een jonge, ambitieuze nieuwe coach voor. In de voorbereiding vond de Europese grootmacht Paris Saint-Germain met W-B een ideale sparringpartner in voorbereiding van de Franse beker en (de uitgestelde) eindfase van de Champions League. De match op Parijse bodem werd toch dé blikvanger in de voorbereiding van geel-blauw.

 Na een puike 1-3 overwinning op het veld van KV Kortrijk wordt op speeldag één meteen de monden gesnoerd van alle criticasters.

Waasland-Beveren wordt in september 2020 voor het grootste deel overgenomen door Bolt Football Holdings, een bedrijf dat geleid wordt door de ervaren Amerikaanse sportinvesteerders David Blitzer, Jahm Najafi en Jeff Moorad. Momenteel schrijven we dus een nieuw hoofdstuk in dit mooie verhaal. Heel wat nieuwe hoofdpersonages en dus ook heel veel verwachtingen.

7 juni 2022

Op 7 juni 2022 bereikten Waasland-Beveren en KSK Beveren bereikten een historisch akkoord. Met de overeenkomst werd een belangrijke eerste stap gezet om een pijnlijke periode uit de Beverse voetbalgeschiedenis af te sluiten.

Vanaf het seizoen 2022-2023 zullen beide clubs in hun respectievelijke competities aantreden met het historische logo van KSK Beveren:

• K.V.R.S. Waasland-SK Beveren zal als SK Beveren aantreden in de Pro League 1B, onder stamnummer 4068.

• Supporterskring Beveren zal aantreden als KSK Beveren in 1ste Provinciale Oost-Vlaanderen, onder stamnummer 2300.

De volledige overeenkomst kan je HIER nalezen.

Geschiedenis KSK Beveren

 

1934

In Beveren wordt onder de naam ‘Voetbalclub Sportkring Beveren’ een nieuwe club opgericht.

1935

De club sluit zich officieel aan bij de Belgische Voetbalbond onder de naam ‘Sportkring Beveren-Waas’. De club krijgt stamnummer 2300 toegekend. Na amper 14 seizoenen beukt deze club de deur naar het nationaal voetbal open.

1939

Het voetbalstadion wordt officieel ingehuldigd.

1965-1966

De glorietijd begint met promotie naar tweede klasse. Trainer Guy Thys werd aangenomen als trainer en onder zijn leiding speelt de ploeg al meteen kampioen.

1966-1967

Beveren promoveert voor het eerst in zijn bestaan naar eerste klasse. De club zou zich er de volgende jaren handhaven. Tijdens de zomer van dit jaar wordt het eerste gedeelte van de nieuwe tribune gebouwd met 2850 zitplaatsen, kleedkamers, vergaderzaal en perstribune en verrijst er een open staantribune aan de Klapperstraat.

1977-1978

Voor de eerste keer in de geschiedenis wint de club de finale van de Beker van België. Geel-blauw verkort zijn naam tot Sportkring Beveren. In 1978 ontvangt Jean-Marie Pfaff de Gouden Schoen.

1978-1979

Beveren behaalt zijn grootste succes tot dan toe in de competitie: de club wordt landskampioen. Ook het daaropvolgende Europese seizoen is een succes. Beveren schakelt Inter Milaan uit in de kwartfinale van Europacup II, maar verliest in de halve finale van FC Barcelona. Jean Janssens wordt in 1979 verkozen tot beste speler van het jaar en mag de Gouden Schoen ontvangen.

1982-1983

Beveren wint voor de tweede maal de Beker van België!

1983-1984

Bij het 50-jarige bestaan krijgt de club de Koninklijke titel en heet zo voortaan Koninklijke Sportkring Beveren. KSK Beveren wordt voor de tweede maal landskampioen.

2002

De Fransman Jean-Marc Guillou wordt technisch directeur. De sportieve resultaten herleven dankzij de vele Ivoriaanse spelers uit de voetbalacademie van Guillou en de samenwerking met Arsenal.

2004-2005

Na lange tijd is er weer Europees voetbal te zien op de Freethiel. Beveren weet zich te plaatsen voor de poules van de UEFA-beker.

2010

KSK Beveren viert zijn 75-jarig bestaan. Om commerciële en sportieve redenen beslist men over te gaan tot een fusie met Red Star Waasland.

Geschiedenis van KV Red Star Waasland

 

1936

Onder impuls van huidig erevoorzitter Robert Waterschoot wordt in de wijk ’t Ster nabij Haasdonk een liefhebbersploeg opgericht. Na de Tweede Wereldoorlog wordt toegetreden tot de Belgische Voetbalbond onder de naam ‘FC Red Star Haasdonk’ met het aansluitingsnummer 4068.

1947-1948

De club speelt voor het eerst in de hoogste provinciale reeks.

1961-1962

Bij haar 25-jarig bestaan treedt de club opnieuw aan in eerste provinciale.

1969-1970

Red Star Haasdonk verovert onder leiding van Theo Martens de kampioenstitel in derde provinciale E. Daarna volgt een periode van ups en downs. Het ontbreekt de club aan de nodige ambitie om een vaste waarde te worden op het hoogste provinciaal niveau.

1979-1980

De ploeg behaalt de titel in vierde provinciale en begint aan een langzame opmars.

1993

In juni 1993 wordt Robert Waterschoot uitvoerig gevierd voor zijn 50-jarig voorzitterschap. Melchior Roosens neemt de fakkel over.

1994-1995

Red Star wordt kampioen in tweede provinciale. Na een goed eerste seizoen moet Red Star enkele seizoenen vechten tegen de degradatie.

1999-2000

De club behaalt de titel in eerste provinciale en promoveert voor het eerst in haar bestaan naar de nationale reeksen. In het eerste seizoen in vierde nationale behaalt Red Star meteen de titel en stoot het zo al na één jaar meteen door naar derde klasse.

2002-2003

Deze sportieve successen vertalen zich ook in een enorme toename van jeugdspelers, met als gevolg dat de accommodatie in het Robert Waterschootstadion ontoereikend wordt. De club verhuist naar het stedelijke stadion Puyenbeke te Sint-Niklaas. Bij deze verhuis wordt de naam van de club gewijzigd in ‘KV Red Star Waasland’.

2003-2004

Aan het succesverhaal komt voorlopig nog geen einde, want op het einde van het seizoen verovert Red Star de kampioenstitel in derde nationale en geeft het zo aan de stad Sint-Niklaas het tweedeklassevoetbal van weleer terug. In datzelfde seizoen doen Dolf de Waaslandwolf en het clublied hun intrede dankzij de vernieuwde pr-cel.

2008

Nadat de term ‘fusie’ een paar jaar in het Waasland weergalmde, wordt het in 2008 duidelijk dat een Wase fusie (Lokeren, Sint-Niklaas en Beveren) niet tot de realiteit behoort. Daarom besluit het bestuur van Red Star een nieuw elan aan de club te geven met als doelstelling een ‘topspeler’ in tweede nationale te worden in een gemoderniseerd Puyenbekestadion.

2010

Nadat het clubbestuur van Red Star Waasland inziet dat het na zes succesrijke jaren de ambitie om met deze club op deze locatie ooit naar eerste nationale te promoveren mag opbergen, knoopt men de gesprekken aan met de gemeente Beveren voor een fusie met KSK Beveren.

 

 

 

 


Club Info

Naam
KVRS Waasland - SK Beveren
Oprichting
2010
Stamnr
4068
Kleuren
Blauw en geel
Stadion
Freethielstadion
Voorzitter
Jo Van Moer