Go back

In memoriam: Wilfried Van Moer

Tekst: Maarten Van Mieghem Foto: Clubarchief

Gisteren bereikte ons het droevige nieuws over het overlijden van geboren en getogen Beverenaar Wilfried Van Moer. Als lid van de “Gouden Generatie” droeg hij vanaf 1962 meer dan zijn steentje bij aan de gestage opmars van SK Beveren richting Eerste Klasse.

Het was trainer Fons De Winter die hem in 1961 op 16-jarige leeftijd in het eerste elftal liet debuteren. Hij speelde er onder meer samen met Paul Vangenechten, Jean Janssens, Omer Janssens, Robert Rogiers en Freddy Buyl. Zij werden later de “gouden generatie” genoemd. In 1965 vertrok hij naar Antwerp. Nadien speelde Van Moer nog voor Standard Luik en Beringen. Ook bij Standard groeide Van Moer uit tot een echt clubicoon.

In 1980 keerde hij terug naar “zijn” Beveren. In deze periode kreeg SK Beveren de bijnaam “Klein Anderlecht”. Zo won het op 27 september thuis met 4-1 van Anderlecht met in de basis naast Van Moer onder meer Pfaff, Jaspers, Buyl, Baecke, Schönberger, Cluytens en Janssens. In dat jaar bekroonden Van Moer, Pfaff en Baecke hun sterke prestaties met een selectie voor het Wereldkampioenschap voetbal van 1982 in Spanje. Wilfried Van Moer speelde 57 wedstrijden voor de Rode Duivels waarin hij 9 keer tot scoren kwam. Bovendien won de “kleine Generaal” maar liefst 3 keer de Gouden Schoen: in ’66, ’69 en ’70. Uiteindelijk beëindigde Van Moer zijn carrière bij Sint-Truiden.

Wilfried, rust zacht!