Go back

Leeuwen grijpen laatste reddingsboei in Oostende!

tekst: Valy Van de Merlen | foto: Belga Image

Onze Leeuwen hebben zonet aan zee gewonnen van KV Oostende! Het werd 0-2 in de Diaz Arena. In de eerste helft kwam geel-blauw al 0-2 voor na doelpunten van Danel Sinani en Michael Frey. In de tweede helft werd er niet meer gescoord. Door deze overwinning nadert geel-blauw tot op één punt van Cercle Brugge en twee punten van Moeskroen.

Na enkele weken zonder competitievoetbal kwamen onze Leeuwen vandaag met het mes tussen de tanden aan de aftrap. De coach verkondigde voor aanvang van de wedstrijd dan ook dat onze spelersgroep helemaal niet dood zit en absoluut nog gelooft in het behoud.

Het bleken geen holle woorden te zijn want na amper één minuut gaf Michael Frey meteen het goede voorbeeld met een uithaal richting het Oostendse doel. Via een ledemaat van Jack Hendry vloog de bal in hoekschop. Wim Smet, vandaag van dienst in het VAR-busje, zag er geen hands en dus ook geen vroege penalty in. KVO reageerde op zijn beurt op tegenaanval via een lage schuiver van Andrew Hjulsager. Nordin Jackers tekende meteen present met een uitstekende beenveeg.

Na vijf minuten werd Aboubakary Koita in een duel zwaar aangepakt door Frederik Jäkel. De tik op de enkel kwam hij helaas niet meer te boven want op het kwartier moest hij al het veld verlaten. Danel Sinani nam zijn plaats over in de spits.

De Kustboys speelden hun gekende spel met hoge druk naar voor. Toch waren het onze Leeuwen die op voorsprong kwamen. Frey zette sterk Arthur Theate van zich af, zijn schot werd tegengehouden door Hubert, maar in de rebound bedankte Sinani voor het vertrouwen van de coach. Met een halve omhaal deed hij de bal in de touwen verdwijnen, 0-1! Op het half uur werd het bijna 0-2, maar zowel Frey en Heymans zagen hun pogingen in laatste instantie afgeblokt. Onze topschutter kreeg enkele minuten later een nieuwe mogelijkheid. Zijn schuiver, met links deze keer, vloog nipt voorlangs. Het was uitstel van executie want in minuut 42 mocht Frey, na het slim uitkappen van zijn tegenstander, alleen op Hubert afgaan. Met een plaatsbal in de korte hoek zette hij de 0-2 op het bord. Oostende kon vrijwel meteen tegenscoren, maar Jackers werd duidelijk gehinderd door een speler van KVO. Bovendien bevond deze speler zich in buitenspelpositie. Het bleef dus 0-2 tot aan de rust. Al had scheidsrechter Wesli De Cremer KVO-verdediger Jäkel altijd met een rood karton vroeger naar de kleedkamer moeten sturen. De Duitser belette, met beide armen, Frey moederziel alleen richting doel te lopen.

Onze Leeuwen beperkten zich in het eerste kwartier van de tweede helft tot het controleren van de wedstrijd: geen onnodige risico’s in het spel, vooral geen doelkansen weggeven aan de thuisploeg en moest het lukken, op tegenaanval, een derde tegen de netten prikken. Pas twintig minuten voor affluiten kon de thuisploeg Jackers even in verlegenheid brengen met een afstandsschot, maar via het lichaam verijdelde hij het shot. Voor de rest opnieuw een uiterst betrouwbare en sterk keepende doelman met enkele gevatte tussenkomsten op hoge ballen van de Kustboys. Een kwartier voor tijd moest Jäkel gaan douchen na een tweede gele kaart.  Hét ideale scenario  voor onze Leeuwen om de wedstrijd rustig uit te spelen. Sinani kwam vervolgens een teen tekort om de 0-3 binnen te duwen.

In de slotfase kreeg Makhtar Gueye nog rood na een vermeende greep in de nek van Frey. Oostende dus nog met negen! Sinani kreeg op tegenaanval nog dé kans om het helemaal af te maken, maar Hubert redde met een zaalvoetbalredding. Dat was ook het laatste wapenfeit. Een slimme en volwassen wedstrijd van onze Leeuwen. Proficiat Jongens!

Dinsdag staan onze Leeuwen alweer voor een nieuwe uitdaging. Dan ontvangen we de kanaries van STVV in het Freethielstadion. Met een nieuwe driepunter mogen onze Leeuwen opnieuw hopen op een verlengd verblijf in de Jupiler Pro League. Komaan Beveren!

Opstelling KV Oostende:
Guillaume Hubert, Jack Hendry (68’ Kevin Vandendriessche), Arthur Theate (56’ Jelle Bataille), Maxime D’Arpino, Makthar Gueye, Andrew Hjulsager, Fashion Junior Sakala (79’ Marko Kvasina), Brecht Capon, Robbie D’Haese (56’ Theo Ndicka), Frederik Jäkel en Nick Batzner (68’ Mamadou Thiam).

Opstelling Waasland-Beveren:
Nordin Jackers, Leonardo Bertone, Dries Wuytens, Sivert Heltne Nilsen, Aboubakary Koita (16’ Danel Sinani), Daan Heymans (85’ Joe Efford), Amine Khammas, Aleksandar Vukotic, Louis Verstraete, Jur Schryvers (90’ Brendan Schoonbaert) en Michael Frey (90’ Jenthe Mertens)