Go back

Frankrijk zorgt voor gerechtigheid in Franse competitie

tekst: Martijn De Jonge | foto: Photonews

In Frankrijk, toch één van de grote buurlanden van België, heeft de Raad van State vandaag een belangrijke beslissing genomen omtrent de afwikkeling van de voetbalcompetitie. Voetbalclub Lyon had de vraag ingediend om de vroegtijdige stopzetting van de Ligue 1, de hoogste Franse voetbalklasse, ongedaan te maken. De topclub kreeg geen gelijk, maar de rechter deed wel een andere belangrijke uitspraak.

De rechter gebood de Ligue 1 om volgend seizoen met 22 ploegen aan te treden, zodat Amiens en Toulouse dus niet hoeven te degraderen. Ook die twee clubs werden in tijden van solidariteit verbannen uit de hoogste voetbalklasse, net als Waasland-Beveren in België dus.

In Nederland, uiteraard ook een buurland van België, werd de Eredivisie eind april ook stopgezet. Daar werd gekozen voor een annulering van de voetbalcompetitie. Er werd geen kampioen uitgeroepen, maar ook geen degradatie of promotie. Zo ontsnapten RKC Waalwijk en ADO Den Haag aan de degradatie.

Bij een vroegtijdige stopzetten kan een club haar kansen niet ten volle benutten. Een degradatie uitspreken blijft onlogisch en oneerlijk.

We hopen dat het gezond verstand zegeviert, ook in België.