Go back

Interview met Franco Zennaro

“Onze positie in het klassement stemt niet overeen met het talent binnen de ploeg.”

 

Jong en vol ambitie. De Italo-Belg Franco Zennaro hoopt dit seizoen zijn carrière in eerste klasse definitief te lanceren bij Waasland-Beveren. Bij aanvang van de competitie leek hij nog even geduld te moeten uitoefenen, de laatste 3 competitieduels stond hij aan de aftrap.

“Het is mijn gezonde motivatie om vanaf nu steeds een basisspeler te zijn…”

 

Je hebt nu 3 opeenvolgende duels in de basis gestaan bij W-B, ben je daar tevreden mee?

“Ja, zeer tevreden. Ik ben naar hier gekomen om te spelen, ik werk hard en geef steeds het maximum van mezelf. Ik ben dan ook blij dat ik hiervoor beloond ben met vertrouwen van de coach en de 3 basisplaatsen als gevolg.”

 

Hoop je vanaf nu altijd een basisspeler te zijn?

“Natuurlijk, ik denk dat dit logisch is en een goede motivatie is. Ik hoop elke wedstrijd te spelen.”

 

Had je al gehoopt op meer speeltijd in het begin van het seizoen?

“Dat is de keuze van de coach geweest, en ik heb hem daar altijd voor gerespecteerd. Ik paste me aan aan de situatie (dat ik geen basisspeler was) en werkte hard voor mijn plaats in het elftal. Maar ontgoocheld was ik niet, nee. Ik wist ergens wel dat het niet simpel zou worden om onmiddellijk aan spelen toe te komen als jonge speler in een nieuwe ploeg.”

 

Niet Overeenstemmend

Had je het niveau van het team beter of slechter verwacht bij aankomst op de club?

“Er waren veel nieuwe spelers, meer dan 20 denk ik, die hadden allemaal hun tijd nodig om op elkaar ingespeeld te raken. Er zitten echter zeer goede voetballers tussen, ik denk onmiddellijk aan Rachid Farssi bijvoorbeeld. Ik vind dan ook dat onze positie in het klassement helemaal niet overeenstemt met het talent binnen de ploeg!”

 

In onze de thuiswedstrijd tegen Bergen speelden we 2-2 gelijk. Geen goed resultaat.

“Nee, we moesten de 3 punten thuishouden. We hebben het beste van onszelf wel gegeven, Bergen scoorde 2 keer zonder echt een kans te creëren. Spijtig, want met gelijke spelen kom je in het klassement niet veel vooruit…”

 

Inderdaad. We scoren echter wel weer in de slotfase een belangrijk doelpunt, net zoals tegen Lierse.

“Ja, dat klopt. Het feit dat we weeral kunnen scoren in de laatste minuten duidt erop dat we toch veel karakter hebben. We blijven erin geloven en knokken tot het einde. We hebben echter in de toekomst echt wel een driepunter nodig, want zoals ik al vertelde: met gelijke spelen schiet je niet op.”

 

Goed Gekozen

Je bent hier op uitleenbasis, je bent een speler van Standard Luik. Supporter je in de competitie dan ook voor Standard?

“Ik kijk wel steeds naar hun wedstrijden en hoop op goede resultaten, ja. Ik ben verbaasd dat het momenteel niet zo goed draait binnen de club, want ik ben ervan overtuigd dat ze veel talent hebben.”

 

Denk je soms niet “Verdorie, Standard draait niet, misschien had ik daar ook wel mijn kans gekregen!”?

“Nee, ik heb goed gekozen door naar Waasland-Beveren te komen. Hier is mijn kans op speeltijd groter.”

 

Denk je ook niet dat het anders had kunnen zijn nu Ron Jans er ontslagen is?

“Nee, ik had zeker geen probleem met Ron Jans! Hij toonde zelfs veel vertrouwen door me duidelijk te maken dat hij me graag zou zien groeien bij Waasland-Beveren. Hij stuurde ook aan op mijn uitleenbeurt. Ik was zeker niet teleurgesteld met die beslissing.”

 

…En na dit seizoen keer je gewoon terug naar Luik?

“Ja, na 1 seizoen hier bij Waasland-Beveren keer ik terug naar Standard.”

 

50/50

Bij de nationale beloftenploeg speelde je mee tegen Israël en scoorde je tevens een doelpunt. Is die ploeg de toekomst van ons land?

(lacht) Ik denk dat de huidige eerste ploeg van België ook wel al de toekomst is. Maar ja, we hebben een zeer goed beloftenteam en dat zorgt zeker en vast voor een goede toekomst. Tegen Israël verloren we wel (3-1), maar we speelden zeker geen slechte wedstrijd. We zijn een sterke ploeg en er loopt zeer veel talent rond: Thorgan Hazard (Zulte-Waregem), Michy Batshuayi (Standard), Dolly Menga (Lierse), …”

 

We kennen je als Italo-Belg, heb je bewust voor het team van België gekozen?

“Nee, ik ben hier geboren, mijn vaderlandsliefde is steeds 50-50 geweest. Ik kan niet kiezen tussen beide landen, maar omdat ik hier geboren ben, speel ik voor België.”

 

En stel dat je had kunnen kiezen, had je dan eerder voor Italië gekozen misschien?

“Dat weet ik echt niet… Zoals ik al zei: het is 50-50… Ik ben wel een supporter van de nationale ploeg van Italië, op het afgelopen EK supporterde ik hevig voor hen!”

 

Zijn er grote verschillen tussen het voetbal in Wallonië en Vlaanderen?

“Goh… er zijn natuurlijk wel verschillen, ja. W-B heeft me echter genoeg tijd gegeven om mij te doen integreren, eens je aangepast bent is alles gemakkelijker. Nu ben ik alles al goed gewoon.”

 

Zijn er ook grote verschillen qua levensstijl die jou opvallen?

“Nee, ik doe hier gewoon mijn ding op mijn appartement van de club. De grootste verschillen tussen Wallonië en Vlaanderen zitten toch gewoon in de politiek, hoor. (lacht)

 

Geen probleem dat je geen Nederlands spreekt?

“Nee, er zijn vele spelers die ook enkel Frans of Engels spreken. Ik volg trouwens ook lessen Nederlands, ik heb wel de ambitie om de taal te leren!”

 

Nu even concreet: heeft Waasland-Beveren genoeg talent om in eerste te overleven?

“Daar ben ik steevast van overtuigd. Niet naar dat klassement kijken, maar in onszelf geloven.”

 

Niet bang dus omdat we 15de staan met amper 7 punten?

“Nee, er is zeker nog geen sprake van paniek. We gaan er gewoon vol voor, elke week opnieuw.”

 

(door Robin Maes)