Go back

Interview Dirk Poppe

Huisreporter van dienst, Robin Maes, heeft vorig weekend onze manager geïnterviewd voor ons netboek. We haalden er voor jullie enkele vragen uit. Voor wie het volledige interview wil lezen, kan dit in ons netboek, dat begin november zal verschijnen. Veel leesplezier.

 

De fusieploeg Waasland-Beveren bestaat nu 3 jaar. Vraagt dit nog steeds om gewenning of bekijkt u de club nu als elke andere?

 

“Ik ga niet naïef zijn en zeggen dat wij voor 100% van alle fusieperikelen verlost zijn. Ik ben ook een veeleisend persoon en ben pas tevreden als iets 100% klopt. We hebben al een geweldige opwaartse weg achter de rug, maar de weg is tevens nog lang. Ik respecteer het feit dat er nog geen 100% samenhang is, hoe kan het ook met zo’n twee clubs die samensmelten? Beide supporterclans hebben serieuze slagen gekregen, zeg maar. We hebben veel aandacht gegeven en veel respect getoond naar de supporters toe tijdens de besprekingen.”

 

“Laat het duidelijk zijn dat er maar één weg is, dat is die van de toekomst. De gloriedagen van het oude KSK Beveren zijn nu ver weg, voorlopig  geen Europees voetbal meer en dergelijke. We moeten echter zeer tevreden zijn met wat we hebben en dit volledig uitbouwen. Het klinkt misschien cliché, maar we moeten bij elkaar blijven in goede en kwade dagen.”

 

Heeft u ooit gevreesd dat de fusie niet zou aanslaan?

 

“Eigenlijk niet, nee. Vooral omdat ik er zeer hard van overtuigd was dat een fusie voor beide teams de enige weg was voor de toekomst.”

 

“Bij Red Star Waasland hadden we een geweldig bestuur en een zeer goede structuur. De knowhow was aanwezig, de manier van werken veelbelovend. We hebben drie keer aan de eindronde kunnen deelnemen in 2de klasse, dit terwijl wij het toch met zeer bescheiden middelen moesten stellen. De echte stap naar de top van 2de bleek echter niet mogelijk. 500 vaste supporters is te weinig, de accommodatie was verouderd.”

 

“Bij KSK Beveren zag je al jaren een sportieve achteruitgang. Ook financieel zakte de club steeds dieper weg, ondanks de steun van de gemeente. De supporters waren echter wel aanwezig, de accommodatie zeker ook.”

 

“Voor mij was het zeer duidelijk: beide teams zouden apart op een veel lager niveau verder werken, of tezamen een sterk, goed geheel kunnen vormen. Door mijn overtuiging was ik ook nooit bang om een gedurfde, maar haalbare uitspraak te doen, zoals binnen 3 jaar proberen om in 1ste klasse te raken. Laat ons ook zeer eerlijk zijn: de fusie zou er nooit gekomen zijn moesten beide teams niet met het water tot aan, zelfs tot boven de lippen hebben gestaan.”

 

Volgens sommige bronnen zou deze fusie echter pas de eerste stap zijn in een nog grotere Wase fusie, met bijvoorbeeld ook Lokeren & SKS Sint-Niklaas. Kan u dit gerucht ontkrachten?

 

“Ja, dit kan ik 100% ontkrachten. Ik ga echter niet ontkennen dat ik hier in het verleden aan gedacht heb. Op vergaderingen heb ik nog aangetoond hoe het zat met de verdeling van grote ploegen in België. Je zag ongeveer 25 grote bollen oplichten in Vlaanderen, 5 in Wallonië. Ik dacht dat het mogelijk kon zijn om een veel grotere doelgroep te bereiken als we één grote club zouden kunnen creëren, maar dat proberen we nu anders te doen. Je hebt al gezien hoeveel moeite een fusie tussen 2 clubs oplevert.”

 

“Wat we nu proberen te realiseren is een groter gebied aanspreken met als product voetbal. We bouwen geen muur rond de gemeente. We moeten onze aanspreekzone langs alle kanten vergroten: durven en kunnen gaan tot Waasmunster, Zwijndrecht en Burcht, de Oosterschelde, … We zijn de grootste sportclub van Beveren, we moeten ons kunnen profileren als dé ploeg van het Waasland.”

 

Waar kruipt het meeste van uw tijd in, nu de transferperiode afgelopen is?

 

“Aan veel meer dan enkel het sportieve (zoals transfers). Er zijn 8 verschillende werkzuilen: sportief, public relations, sponsoring, jeugd, infrastructuur, ticketing, open stadion & veiligheid. Natuurlijk kan ik niets alleen doen, dus houden veel mensen zich bezig met deze zuilen. Mijn job bestaat erin dit alles goed te coördineren.Orde houden in elke zuil.”

 

“Ik weet ook in tijden als deze nog steeds wat te doen. Het is niet omdat de transferperiode gedaan is, dat we al niet bezig zijn met de sportieve toekomst van de ploeg. Momenteel specialiseren we ons in het uitwerken van een goede scouting. We proberen binnenkort ook in het buitenland scouts te hebben, zoals ex-spelers van KSK Beveren. We hebben er zo in Polen, Duitsland, … Binnen 2 maanden hopen we dat de scouting volledig op punt zal staan.”

 

 

Duidelijke Doelstellingen

Binnen 3 jaar naar 1ste klasse. Die doelstelling is behaald, wat komt er nu? Wat zijn de volgende doelstellingen van de club?

 

“In de toekomst zullen wij ons nog meer toeleggen op de jeugd en de jeugdwerking. Ik wil niet te cliché klinken, maar de jeugd van vandaag is anders. Vroeger lagen spelers tot een bepaalde periode vast aan één ploeg, dat is nu niet meer het geval. Als een beloftevolle speler na één jaar niet tevreden is bij zijn huidige ploeg, is hij meestal weg. Het wordt de jeugd zo ook niet makkelijker gemaakt.”

 

“4 of 5 jeugdspelers van het Waasland spelen bij Club Brugge, 3 bij Standard Luik. Zeg me, geeft hun opleiding dan echt een zodanige boost? Ze zijn weg van huis, komen ergens compleet nieuw terecht, … Het is aan ons om in de toekomst lokale jeugdspelers en ook hun ouders te overtuigen vertrouwen te hebben in onze club en voor ons te kiezen.”

 

“Een goed deel van ons budget zal richting de jeugdwerking gaan in de toekomst. Wij kijken naar alle aspecten: in België heb je kunstgras nodig, meer dan degelijke kleedkamers, goede medische ondersteuning, kennis van goed voedsel, … Dit kost natuurlijk allemaal veel geld.”

 

“Nu we de promotie hebben kunnen afdwingen binnen een tijdspanne van drie jaar, willen we nu in een periode van drie jaar een volwaardige subtopper worden in de Jupiler Pro League. Daarin willen we dan ook kunnen meedingen in Play-Off 1.” (Waasland-Beveren.be, 04/09/2012)

Dat is een grote uitspraak.

 

“Niet groter als de uitspraak om in drie jaar tijd in 1ste klasse te raken. Zoals ik reeds zei, ik doe soms gedurfde uitspraken, maar enkel als ik weet dat deze haalbaar zijn. Het moeilijkste deel zal zijn om het eerste jaar te overleven. Als ons dit lukt, is de goede weg ingezet. We hebben al veel ervaring opgedaan in onze korte kennismakingsperiode met 1ste klasse. Zo was er de affaire Belgacom-Telenet, de hervormingsgesprekken over de 1ste klasse, … Op alle vergaderingen zijn wij, ondanks het feit dat wij een neo-eersteklasser zijn, zeer goed gerespecteerd. Iedereen merkt dat wij met onze toekomstplannen niet zomaar lucht verkopen.”

 

“Ook in het verleden hebben we onze plannen steeds tegenover iedereen zeer goed kunnen onderbouwen. Zo is 2de klasse ons zeer dankbaar omdat wij onze nek hebben uitgestoken voor TV-gelden. Dat Belgacom wedstrijden uit 2de ging uitzenden was een serieuze stap vooruit.”

 

“Dus is mij uitspraak om binnen 3 jaar Play-Off 1 te halen te groot, te stout? Nee, ik reken erop dat we dit allen tezamen kunnen verwezenlijken.”

 

Toch moet er gedacht worden aan een plan B voor een eventuele degradatie?

 

“Rekening mee houden… We gaan er in de eerste plaats alles aan doen om dat te vermijden. Natuurlijk is er een reserveplan, dat was er ook vorig jaar. Wat als we promoveren naar 1ste, zeiden we toen. Toch, er zijn zoveel elementen aanwezig waarover we nu nog niets weten. Wie weet is er binnen 2-3 jaar wel geen 2de klasse meer zoals we ze nu kennen! Er zijn veel teams, zoals Red Star Waasland 3 jaar geleden, die gewoon geen toekomst meer hebben. Een competitiehervorming dringt zich ook daar misschien op. Ik weiger echter nu al rekening te houden met het feit dat we mogelijks zakken, naar die gedachte ga ik niet werken.”

 

 (door Robin Maes)